X

Vind prototype udvikling af din digitale idé til en værdi af 20.000,-

Når du deltager i konkurrencen siger du samtidig ja tak til at modtage nyheder når vi udgiver nye digitale løsninger, spændende blogindlæg, tips, tricks og meget mere.

App udvikling

Apps er på kort tid blevet en uundværlig del af vores hverdag. 88% af alle danskere har en smartphone, der giver mulighed for at bruge eksisterende apps og downloade nye.

Apps er et vidt begreb, der dækker over mange forskellige formål og funktioner. Eksempelvis er både kamerafunktionen i enhver smartphone en app, på samme måde som et socialt medie som Instagram også er det.

Hvis man har en god app udvikler i baghånden, er der altså nærmest ingen grænser for, hvilket slutprodukt man kan ende med. Derfor er muligheden for at få en app også noget, der tiltaler mange virksomheder, da de repræsenterer et utal af muligheder og fordele.

Der er tale om et enormt markedsføringspotentiale, som moderne virksomheder nærmest ikke kan ignorere. Hvis man vil kickstarte sin virksomhed og skabe stor og brugbar værdi for sine medarbejdere eller kunder, bør man altså kende lidt til apps og app udvikling.

App udvikling fra app bureauet Codespace i Odense

Hvad er en app?

Inden man ser nærmere på app udvikling, er det vigtigt at forstå, hvad en app egentlig er. App er en forkortelse for det engelske ”application”, på dansk applikation, som er et stykke software, der installeres på mobile enheder. Der er ofte tale om et hjælpeprogram, der kan dække et behov hos brugeren. I dag har udviklingen af apps taget så meget fart, at der findes en app til næsten alting. Det er ikke uden grund, at man ofte hører folk spørge ”er der en app til det”, når de står over for et problem eller uopfyldt behov.

Apps bruges på mobile enheder, altså smartphones og tablets. I takt med at den slags enheder bliver mere populære blandt brugerne, vokser potentialet i apps. Apps kan enten være installeret på enheden på forhånd (som fx internet og kamera), eller den kan hentes i en online app butik som fx Google Play eller Appstore.

Apps giver et utal af muligheder og fordele

Det er ikke uden grund, at der i dag findes flere millioner apps, som brugere kan vælge imellem. Mange virksomheder vælger nemlig af investere i udvikling af deres helt egen app. Hvor det før i tiden var nok at have en flot og velfungerende hjemmeside, bør ambitiøse virksomheder i dag også kunne tilbyde deres kunder en app. Det giver nemlig unik mulighed for at kommunikere med potentielle kunder, når de er på farten. En af de helt store fordele ved apps er nemlig, at den er let tilgængelig og altid kan tages med. Med en app har man alle mulighederne lige ved hånden. Ved hjælp af push-notifikationer kan man sende små beskeder direkte til kunden og derved skabe mersalg. Det er altså ikke uden grund, at mange større virksomheder investerer penge i app udvikling.

App udvikling i en virksomhed behøver ikke kun komme kunderne til gode. Det er nemlig også muligt med hjælp fra en app udvikler at få en app, der kan effektivisere processer i firmaet. Det kan fx være i forbindelse med indsamling og håndtering af data – arbejde, der eller skulle være gjort manuelt. Med udvikling af en app til effektivisering er man sikret, at man både får en nemmere hverdag og sparer penge.

Kort sagt kan en app bruges internt til effektivisering og eksternt til at fremme salg. Uanset formålet kan man roligt sige, at en app er en god investering.

Hvad koster en app?

Udvikling af en app er på mange måder en kunst. Der er både tekniske og kreative aspekter, som alle sammen skal gå op i en højere enhed. En app udvikler skal ikke alene have viden og værktøjskassen i orden, men skal også være æstetisk og brugerorienteret. Den brede opfattelse er derfor, at app udvikling hurtigt udvikler sig til en dyr affære.

Ligesom med meget andet gælder det for app udvikling, at du får, hvad du betaler for. Når man spørger ”hvad koster en app”, er det lidt det samme som at spørge ”hvad koster en bil”. Det er helt afhængigt af, hvilken oplevelse, du vil have. Ligesom prisforskellen på en VW up! og en Ferrari er markant, vil prisen på app udvikling også være helt afhængig af, hvilken app, du forventer at stå med til sidst.

Det er ikke muligt at give noget konkret svar på, hvad udvikling af en app vil koste i netop dit tilfælde. Men det er muligt at præcisere, hvilke faktorer, der spiller ind på den endelige pris, og hvor meget du kan forvente at få for dine penge. Hvis du vil blive klogere på omkostningerne ved app udvikling, så læs vores blogindlæg.

Forskellige typer af apps

Ligesom der er mange forskellige typer og modeller af biler at vælge imellem, er der også forskellige slags apps. Prisen på og omfanget af app udvikling er altid afhængigt af, hvilken type app, man vælger. Derfor kan det være godt at vide lidt mere om de forskellige muligheder, inden man beslutter sig for at kontakte en app udvikler. De forskellige typer har alle sammen fordele og ulemper, hvorfor der ikke er noget rigtigt eller forkert valg – det er helt op til den enkelte kunde.

Native apps
Native apps er, som det fremgår lidt af navnet, ”født” til et bestemt styresystem. Forskellige smartphones og tablets har også forskellige styresystemer, hvoraf de mest kendte og brugte er Android og iOS. Appen kan derfor hentes i det respektive styresystems app butik, det være App Store, Google Play eller noget helt tredje. Forskellige styresystemer har deres eget ”sprog”, og når man vælger en native app, får man app udvikling på det pågældende ”sprog”.

Fordelen ved native apps er, at man får en app med performance i topklasse. Når man laver udvikling af en app til et særligt styresystem, ved man også, hvilken hardware man har med at gøre. Derfor giver det mulighed for at tilpasse appen den pågældende skærmstørrelse, antal fysiske knapper osv., hvilket giver brugeren en oplevelse ud over det sædvanlige.

Ulempen er, at en native app kræver et stort budget, hvis den skal være tilgængelig på flere platforme. Det stiller nemlig krav til den pågældende app udvikler om, at appen skal udvikles og kodes på flere forskellige ”sprog”.

Web app
En web app er ikke et stykke software i sig selv, men opererer via enhedens browser. Udvikling af en web app sker derfor også med de samme teknologier som til hjemmesider. Webapps kan desuden styres via det eksisterende administrationspanel på din hjemmeside. Derfor kan appen ikke hentes i app butikker, men skal i stedet hentes via nettet, fx på virksomhedens hjemmeside.

Fordelen er, at udvikling af en web app er billigere og langt mindre ressourcekrævende. Samtidig fungerer appen på alle platforme. Ulempen er dog, at en sådan app ikke vil performe optimalt og derfor ikke give samme brugeroplevelse som en native app. Samtidig er det svært for en app udvikler at udnytte en enheds hardware, når opgaven er en web app.

Hybrid app
Som det fremgår af navnet, er en hybrid app en blanding mellem to ting – nemlig en blanding mellem native og web apps. En hybrid app kaldes derfor også en ”cross platform app” og kan hentes i app butikker. Fordelen ved en hybrid app er, at den fungerer godt på alle platforme, samtidig med den er hurtigere og billigere at lave end en native app. Ulempen er, at den ikke performer så godt som en native app og giver begrænsninger ift. Funktioner og hardware.

Hvis man vil have en mellemting mellem web og native app, hvad angår både budget og brugeroplevelse, så kan en hybrid app være løsningen.

Hvordan foregår app udvikling?

Hvis man vil investere i udvikling af app, har man grundlæggende tre muligheder:

Man kan kode sin egen app fra bunden. Dog er app udvikling en kompliceret affære, og derfor kræver det ofte, at man har en relevant uddannelse og erfaring.

Man kan lave sin egen app via et system til app udvikling, der ikke kræver kode. Disse slags løsninger til nem udvikling af app kommer der hele tiden flere, men man skal være opmærksom på, at løsningen har sine begrænsninger, og derfor skal man være villig til at gå på kompromis.

Man kan få hjælp fra en professionel app udvikler. Det er naturligvis en dyrere løsning, men det sikrer dig hurtig og effektiv app udvikling uden begrænsninger.

Hvis du vælger den sidste løsning, står vi hos Codespace altid klar til at assistere dig med vores viden og evner inden for app udvikling. Vi følger en fast proces med udvikling af app, som i vores optik sikrer det bedste resultat til den mindste pris. Vores proces er som følger:

1. Indledende snak og brainstorming
Det er først og fremmest vigtigt, at der sker en forventningsafstemning mellem kunde og app udvikler. Til det første møde snakker vi om jeres idé og koncept og finder svar på de vigtigste spørgsmål. Er der fx behov for en egentlig app, eller er en mobilvenlig side nok? Hvilket styresystem skal appen kodes til? Når vi har fastlagt kernen i projektet og fundet svar på alle relevante spørgsmål, lægger vi i fællesskab en plan for jeres app udvikling. På dette tidspunkt har vi også bedre mulighed for at give et estimat på, hvad udvikling af jeres app vil koste.

2. Udvikling af prototype
Når det uforpligtende tilbud på app udvikling er blevet godkendt af kunden, går vi i gang med at udvikle en Prototype. En prototype er et udtryk for en tidlig version af det endelige produkt. Med en prototype er det nemmere, hurtigere og billigere at komme i gang med app udvikling, da det kickstarter hele projektet. En prototype-app kan anses som et ”udkast” til appen, som vi derefter arbejdere videre fra, indtil vi er helt i mål. Allerede i dette stadie får kunden design efter eget ønske. Du kan blive klogere på prototype udvikling her.

3. Løbende udvikling
Med udgangspunkt i kundens feedback videreudvikler vi MVP-appen med funktioner og design, indtil vi opnår et resultat, som lever op til kundens forventninger.

4. Udgivelse og vedligeholdelse
Når appen er færdig og godkendt, skal den sendes ud til brugerne. Hvordan det gøres, er afhængigt af appen, men hos Codespace bistår vi altid vores kunde i den proces. Derudover kan vi løbende stå for vedligeholdelse og opdatering af appen samt videreudvikling med nye og smarte funktioner.

Rådgivning og vejledning fra professionel app udvikler

Alt det med apps og app udvikling er for mange nyt og ukendt land. Det kan derfor være svært at overskue de mange muligheder og tekniske termer på egen hånd. Hos Codespace hjælper vi altid vores kunder med kompetent rådgivning og vejledning omkring de aspekter i app udvikling, der er vigtige at tage stilling til. Det er et faktum, at alt for mange apps kun bruges én gang efter installation. Hvis man vil være sikker på, at brugerne hænger ved ens app, kræver det en gennemtænkt ide og en række rigtige valg hen ad vejen.

Fx er et vigtigt spørgsmål, hvilket styresystem, som vores app udvikler skal kode til. I Danmark står Apple med styresystemet iOS for 50% af markedet, mens 7% er Windows Phone, og resten er Android. Men set på verdensplan står Android for hele 83% af markedet, mens iOS har 14%. Derfor er det endelige svar på det spørgsmål helt afhængigt af, om du med din app satser på det danske eller det internationale marked. Når man tager valg omkring app udvikling, bør man altid se på og tilpasse til målgruppen – og det er vi hos Codespace eksperter i.

Hjælp til et flot og brugervenligt design

Også når det gælder design i ens app, er der flere faktorer, der skal gå op i en højere enhed. Et design skal selvfølgelig afspejle din virksomhed, men der skal også tænkes UI og UX ind i opgaven. UI står for ”user interface” og er altså et udtryk for brugerfladen, hvor den enkelte bruger ”kommunikerer” med maskinen. UX står for ”user experience” og fokuserer på brugervenligheden i appen. Når man arbejder med design, kan man ikke kun se på æstetik, men også på brugerens oplevelse.

Et godt design er brugervenligt og intuitivt. Samtidig bør det tilpasses brugernes evner, skærmens størrelse, appens formål og en række andre faktorer. Man bliver også nødt til at prioritere, hvilke funktioner, der skal være mest tilgængelige. Designet og brugeroplevelsen er en vital del af app udvikling, hvorfor vi hos Codespace selvfølgelig også bistår dig i denne proces.

Vær opmærksom på data og GDPR

GDPR er et begreb, der har fyldt meget i 2018. Det skyldes, at der i starten af 2018 kom nye og strengere regler omkring personlige data. Målet var en streng databeskyttelse, der beskytter brugerens rettigheder, og brud på reglerne kan medføre bøder i millionklassen. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på GDPR i forbindelse med app udvikling. Det er nemlig virksomheden bag den pågældende app, der er ansvarlig for sikker og lovlig databehandling i en app.

Eksempelvis er det afgørende, at appens system og processor passer på brugerens data fra start til slut. Det skal desuden være muligt at kunne lokalisere og slette specifikke data i databasen, da enhver bruger som følge af den nye lovgivning har ret til at kunne få alt sit data slettet. Vi har hos Codespace sat os grundigt ind i reglerne omkring GDPR, særligt i forbindelse med app udvikling. Når du vælger os som din app udvikler, sørger vi derfor for, at appen lever op til alt gældende lovgivning, herunder GDPR.

App store optimering (ASO)

At få lavet en flot og brugervenlig er én ting. At få målgruppen til at finde, downloade og bruge appen er en helt anden sag. Netop fordi apps er så populære, er der utroligt mange at vælge imellem. Derfor er der en risiko for, at en app, som man har brugt mange timer og penge på at udvikle, simpelthen drukner i mængden. For undgå den ærgerlige situation kan man gøre brug af App Store Optimering (ASO).

App Store Optimering minder faktisk en del om den klassiske SEO-optimering – bare i App stores i stedet for i søgemaskiner som Google. Blandt andet er det vigtigt, at man bruger relevante søgeord i beskrivelsen af appen, har et fængende app-ikon og bruger gode billeder og videoer. Hele 60% af alle apps bliver fundet i online app butikker som Google Play eller App Store. Men fordi der er mere end 100.000 forskellige apps i hver app butik, er det ikke svært at tænke sig til, at konkurrencen er massiv. Hvis ens app skal være synlig i de forskellige app butikker, er det altså afgørende, at man optimerer sin app ved hjælp af ASO.

Hos Codespace har vi stor erfaring med ASO til både Google Play og App Store. Derfor kan vi også hjælpe dig med at sikre, at din app fremstår bedst muligt i diverse app butikker.

Hosting, vedligeholdelse og videreudvikling

At få lavet en flot og brugervenlig er én ting. At få målgruppen til at finde, downloade og bruge appen er en helt anden sag. Netop fordi apps er så populære, er der utroligt mange at vælge imellem. Derfor er der en risiko for, at en app, som man har brugt mange timer og penge på at udvikle, simpelthen drukner i mængden. For undgå den ærgerlige situation kan man gøre brug af App Store Optimering (ASO).

En app er ikke kun en engangsudgift. Ligesom med hjemmesider skal apps hostes, så de hele tiden har forbindelse med internettet. Samtidig er det vigtigt, at man vedligeholder appen og løbende holder øje med, om noget skal rettes eller ændres.

Idet teknologien og brugernes behov hele tiden ændrer sig, kan det også blive nødvendigt at videreudvikle på appen. Det kan eventuelt være baseret på feedback, hvis brugerne af appen savner en eller flere funktioner.

Hos Codespace tilbyder vi ikke kun app udvikling, men står også gerne for løbende hosting og vedligeholdelse samt videreudvikling, hvis der er behov for det. Altså får du én samlet app løsning hos os, som dækker alle behov – nu og i fremtiden.

Lad os tage en uforpligtende snak om din digitale idé